Training
Ne-am obişnuit atât de mult ca denumirea Training să desemneze o acţiune sau un proces de educare, instruire sau dezvoltare a angajaţilor dintr-o organizaţie încât nu ne mai gândim la celălalt sens al termenului, şi anume antrenament. Pentru că dacă ne-am gândi doar preţ de o secundă la acest lucru şi am încerca să facem o analogie pe terenul demersului de modificare a unor indicatori de performanţă, teren pe care îl putem considera comun celor două sensuri al cuvântului training, atunci am realiza că nici un sportiv, sau, şi mai mult, nici un om care are grijă de sănătatea lui nu se antrenează doar o dată pe an.
Sălile de sport au început să fie din ce în ce mai pline, de multe ori nu mai vorbim doar de nişte abonamente care îl fac pe abonatul care nu frecventează sala să se simtă bine căci, nu-i aşa, măcar are intenţii bune. Companiile oferă din ce în ce mai frecvent programe de wellness în pachetele de beneficii, iar vara terenurile de sport şi parcurile sunt pline cu oameni care se antrenează pentru performanţa numită viaţa de zi cu zi.
Şi atunci, oare nu e momentul ca şi organizaţiile să preia modelul de consistenţă al programului de antrenament al unui individ care are grijă de sănătatea lui sau vrea să participe la vreun triatlon corporativ?
Este bine cunoscută perioada de 3 săptămâni în care curba retenţiei a ceea ce s-a transferat la un eveniment de învăţare scade dramatic aproape de zero, intervenind uitarea peste care nici măcar evenimentele de follow-up nu pot să o atenueze semnificativ şi, mai ales, eficient. Învăţarea, pentru care alegem acum următoarea semnificaţie – a conecta o informaţie nouă la ceea ce cunoşti deja, poate fi considerată un antrenament în măsura în care de fiecare dată când îţi mobilizezi corpul afli ceva nou despre el sau despre cum funcţionează el, dar şi despre mintea ta, doar fiind atent.